6. Sınıf Berkay Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 134, 135 te yer alan Problemlerin Cevaplarını yazabilirmisiniz?

Soru

6. sınıf

devam etmekte 0
biadmin 10 ay 1 Cevap 52 görünümler 0

Cevap ( 1 )

  1. 6. Sınıf Berkay Yayıncılık Matematik Sayfa 134, 135 Problemler Cevapları

    PROBLEMLER

    1. Ceren doğum günü partisinde misafirleri için fındık, fıstık, leblebi ve bademden oluşan 10 kâse kuru yemiş hazırlayacaktır. Bunun için  3 tam 3/4 kase fındık, 3 tam 1/2  kâse fıstık ve leblebi kullanıyor. Ceren’in kaç kâse badem kullanacağını bulunuz.

    3 tam 3/4 + 3 tam 1/2 = 3 tam 3/4 + 3 tam 2/4 = 6 tam 5/4 = 7 tam 1/4
    10 – 7 tam 1/4 = 2 tam 3/4
    2. Esra, ailesine elmalı kek yaparak keki sekiz eş parçaya bölmüştür. Babası kekin 1/4 ini,annesi 1/8 ini ablası 3 parçasını yemiştir. Kalanını da Esra yediğine göre, Esra kekin kaçta kaçını yemiştir?

    Baba = 1/4 = 2/8
    2/8 + 1/8 + 3/8 = 6/8
    Esra 8/8 – 6/8 = 2/8 = 1/4
    3. Bir okuldaki 980 öğrencinin 2/7  si otobüs ile 1/4  i bisiklet ile kalanları ise yürüyerek okula gitmektedir. Yürüyerek okula giden öğrencilerin sayısını bulunuz.

    Otobüs 980 . 2/7 = 280
    Bisiklet 980 . 1/4 = 245
    280 + 245 = 525
    Yürüme 980 – 525 = 455
    4. Ceyda, hikâye kitaplarını okumayı sevmektedir. Yeni aldığı hikâye kitabının önce 2/5 sini, sonra 1/3 ini okuyor. Geriye okunmamış 28 sayfası kaldığına göre Ceyda’nın hikâye kitabının kaç sayfa  olduğunu bulunuz.

    2/5 + 1/3 = 6/15 + 5/15 = 11/15
    1 – 11/15 = 4/15
    28 . 15/4 = 105
    5. Mine’nin evine akşam yemeği için misafir gelecektir. Bu nedenle Mine limon soslu puding yapmak
    istiyor. Ancak 4 kişilik bir tarif bulamadığı için 8 kişilik tarifteki malzemenin yarısını kullanmaya karar veriyor. 8 kişilik tarife göre  1 tam 1/ 3  fincan kuru üzüm ,  1/5 fincan limon suyu ve 4 tam 1/2  fincan süt gerekmektedir. Mine’nin yapacağı tatlı için verilen malzemelerden kaçar fincan kullanacağını hesaplayınız.

    Kuru üzüm 4/3 : 2 = 4/3 . 1/2 = 4/6 = 2/3
    Limon 1/5 . 1/2 = 1/10
    Süt 9/2 . 1/2 = 9/4
    6. Burak odasını boyamak için  1/7  teneke beyaz boya ile yarım teneke mavi boyayı karıştırıyor. Burak’ın kaç teneke boya kullandığını bulunuz..

    1/7 + 1/2 = 2/14 + 7/14 = 9/14

    7.Temel, satın aldığı 24 tane dosya kâğıdının  1/4  ini kullanıyor.Geriye kaç tane kâğıt kaldığını bulunuz.

    24 . 1/4 = 6    24-6 = 18 

    8. Ceren ve Ceyda’nın toplam 15 tane oyuncak bebeği vardır. Bu bebeklerin 3/5 ünün saçları kahverengi olduğuna göre saç rengi kahverengi olmayan kaç tane bebek vardır?

    15 . 3/5 = 45/5 = 9           15-9 = 6 tane

    9. Mustafa’nın 600 CD’den oluşan bir CD arşivi vardır. Bunların 1/3 i pop  1/2 si klasik ve geriye kalanları da halk müziği CD’sidir. Halk müziği CD’lerinin sayısını bulunuz.

    1/3 + 1/2 = 2/6 + 3/6 = 5/6
    1 – 5/6 = 1/6
    600 . 1/6 = 100 CD
    10. Aysel cebindeki paranın  2/5  ’si ile kitap, kalan parasının 2/9 si ile defter satın alıyor. Aysel 24 TL
    harcadığına göre başlangıçtaki parasını bulunuz.

    1 – 2/5 = 3/5

    3/5 . 2/9 = 2/15
    2/5 . 2/15 = 6/15 + 2/15 = 8/15
    24 . 15/8 = 45 TL
    11. Aşağıdaki duruma uygun bir problem kurunuz ve çözünüz.Muharrem Bey her sabah yürüyüşe çıkar. Pazartesi günleri 2 tam 3/4 km km, salı günleri  2 tam 1/2 km, çarşamba günleri 3 km, perşembe günleri 2 tam 3/4 km, cuma günleri 3 tam 1/4 km yürüyüş yapar.

    12. Ayşe saatine baktığında o günün bitmesi için geriye kalan zamanın o günde harcanan zamanın 1/3 ine eşit olduğunu fark ediyor. Günün bitmesine kaç saat kalmıştır?

    16 . 1/4 = 65/4
    390 : 65/4 = 390 . 4/65 = 24 kez
    13. Bir su deposu 390 litre su almaktadır. Bu depoyu 16 tam 1/4 litre su alan bir kap ile boşaltmak istersek bu kabı kaç kez kullanırız?

    a) 21 : 7/10 = 21 . 10/7 = 210/7 = 30

    b) 20 . 7/10 = 14 => 21 – 14 = 7

    14. Nazan Hanım 21 litre sütü 7/10  litrelik şişelere doldurmak istiyor. Buna göre;

    a. Kaç şişe süt doldurabilir?

    b. 20 şişe doldurursa kaç litre süt artar?

    15. Ahmet Bey, maaşını  2/5 ’sini mutfak harcamaları için, 1/3 ini de kira ödemesi için kullanıyor. Elektrik, su ve telefon faturası için, maaşının 2/15 sini ayırıyor. Geriye 160 TL’si kaldığına göre Ahmet  Bey’in maaşı ne kadardır?

    2/5 + 1/3 + 2/15 = 6/15 + 5/15 + 2/15 = 13/15
    1 – 13/15 = 2/15
    160 : 2/15 = 160 . 15/2 = 1200 TL 
    16. Bir tencere çorbanın 10/11 doludur. Tenceredeki çorbayı 5 kişi eşit olarak paylaşıyor. Bir kişinin içtiği çorba miktarı, tencerenin kaçta kaçıdır?

    10/11 : 5 = 10/11 . 1/5 = 10/55 = 2/11
    alıntı: egitimsistem.com

Bi'cevap bırakın